Vrede en alle goeds!

De boeiende, enthousiaste getuigenissen van enkele jonge mensen die inspiratie vinden in de levensstijl van Franciscus en Clara van Assisi, jongeren die YouFra België (Young Franciscans) hebben opgericht: je kan ze hier aan het woord horen! YouFra groeit wereldwijd uit tot een beweging van jonge mensen die zich aangesproken weten door de franciscaanse spirit en deze trachten te beleven en uit te dragen in hun omgeving. Wil je graag persoonlijk kennis maken met de werking van YouFra, aarzel dan niet ons te contacteren. 

 

Franciscus kleurt
het leven van jonge mensen!


 


Van links naar rechts: Wouter Spenninck, Simon Feys, Joachim Feys, Tijs Blockx, Isaak Decrock en Elias Feys spraken hun engagementsbelofte uit in de YouFra

We weten ondertussen al dat de Lokerse Sint Pieterskerk de uitgelezen plek is om een ‘jonge’(re) liturgie mee te maken, maar die zaterdagavond van 12 oktober brak toch wel met alle gewoonte en verwachting in die trant, want YouFra (Young Franciscans) hield zijn jaarlijkse Franciscusviering en 6 jongeren spraken hun levensengagement uit in de handen van br. Pieter Pecceu ofs . Een levensengagement wil zeggen dat ze voor zichzelf en in gesprek met br. Pieter en br. Kenny hebben uitgemaakt dat de spiritualiteit van Franciscus tot hun levensspiritualiteit maken voor hen een klare zaak is. Een beslissing die men nam na een grondige verkenningsperiode, waardoor ze al konden onderscheiden waar het voor hen op aankwam.


Daarnaast vroegen nog eens 9 jongeren om een jaartje verder te oriënteren en kwamen 2 jongeren en 1 dioscecaan priester met de vraag af of ze mochten starten met hun oriëntatiejaar in de orde van de Franciscaanse seculieren waarbij YouFra hoort.


Wie er bij was zal ermee instemmen dat de viering die daarrond gebouwd was een explosie van vreugde betekende voor de talrijke gelovigen in de kerk. En als we over talrijke gelovigen spreken, dan hebben we hier effectief over een groot aantal jonge mensen en jonge gezinnen. Er werd met overgave gezongen en gemusiceerd, intens gebeden. Enkele elementen uit de Braziliaanse liturgie, die YouFra leden overhevelden naar hier gaven de wervelende liturgie een uitmuntend levendig karakter en droeg bij tot de vrolijkheid die onze gelovige jongeren typeert.


Br. Kenny nodigde plots alle aanwezigen uit om de jongeren met een zegeningsgebaar te zegenen, terwijl ze zongen van ‘beziel hen o Heer’… een vrije vertaling van het Braziliaanse ‘Derrama Senhor’. Ondertussen legde br. Kenny hen de handen op en zalfde hen opdat Gods Geest hen ten volle mocht bezielen.
We kunnen er niet meer naast kijken… jonge mensen die Franciscus op het spoor komen en voorzichtig proeven van zijn spiritualiteit, diens leven krijgt in de kortste keren zoveel meerwaarde, waardoor ze ook tot veel meer in staat zijn dan ze zelf maar konden denken.


Wouter Spenninck, Isaak Decrock, Simon Feys, Joachim Feys, Elias Feys, Tijs Blockx die hun levensengagement uitspraken in de handen van br. Pieter zien hun lidmaatschap van die wereldwijde franciscaanse familie als een sterke ondersteuning van alles wat ze doen en zijn in hun leven. Allen getuigen ze dat het hen kracht en veel levensvreugde geeft; dat Franciscus hen uitdaagt en de nodige vraag- en uitroeptekens zet bij keuzes die ze maken; vooral nu ze kunnen zeggen dat ze ‘erbij horen’.


Wanneer na de receptie in het pastoraal centrum Rivo Torto de lichten doofden en iedereen huiswaarts ging, regende het facebook berichten van uitermate tevreden mensen die spraken over ‘de hemel die de aarde raakte’ of ‘we zijn fier op….’ .


Het was dus heel zeker een avond vol van ‘vrede en alle goeds’!

 

Br. Kenny Brack

 


 

Op zondag 16 juni 2013 zond Braambos Radiomagazine een interview uit over YouFra. Guido Honnay ging in gesprek met broeder Kenny Brack, Pieter Pecceu en Jeanne Leniere. 

Hier kan je dit interview herbeluisteren!

 

  


 

  

 

 

 

 

  

 

 

  

Share


 

Hoe en waar is YouFra ontstaan? Wat houdt het in? Hoe kan je aansluiten? Hoe groeit deze jongerenbeweging? Op deze en nog meer vragen vind je antwoord in getuigenissen, artikels en foto's.

 

Het christelijk opinieweekblad Tertio bracht een artikeltje over hen, heel boeiend om te lezen en je eventueel op Tertio te abonneren, want er verschijnen wekelijks artikels in die een meerwaarde geven aan je leven!

Franciscaanse_geest_in-_en_uitademen
door Joris Delporte.pdf

Hier kan je nog een artikel downloaden over YouFra, geschreven door Jeanne Leniere en verschenen in het tijdschrift Golfslag

Als Franciscus de snaar van je hart raakt
door Jeanne Leniere.pdf

In Sint-Truiden ging alvast een infonamiddag door, het boeiende getuigenis en verslag daarvan kan je lezen met een klik op deze foto.

 

 

Een verslag en het verloop van de installatieviering van YouFra België kan je hier lezen, met een mooie fotoreportage.

 
De Leefregel van YouFra kan je hier downloaden.pdf